Prostor za Logo i ostalo
  Start     Dokumenta   Drugi o nama   Vaša priča   Naselja   Kultura   Novosti   Linkovi

SADRŽAJ    Start    

    DCS    

    Poreklo Cincara    

    Istorija Cincara    

    Jezik Cincara    

    Muzika Cincara    

    Poznati Cincari    

    Publikacije    

    Galerija slika    

    Kontakt    


bottom

PRESELJENJE ARMANSKIH PLEMENA ALBANA I JERMENA IZ TESALIJE U REGION KAVKAZA

Albani-Šiptari (Albanci)


Treba da se zna da u albanskom jeziku ima puno reči koje potiču isključivo iz armanskog jezika. Brojna zastupljenost armanskih reči u albanskom jeziku temelji se na činjenici da u praistoriji Albanci su bili identifikovani pod imenom Albani i da su bili čisto jermensko-armansko (pelazgo-tračko) pleme i živeli na jugu Tesalije.

Oko 1310. pne. zajedno sa Jermenima , sa kojima su bili praktično identični, deo Albana (tada armansko pleme) napustio je svoju otadžbinu u Tesaliji i otišao na Kavkaz, u region koji je po njima i nazvan Albanija (Dagestan i i severni Azerbejdan) i Jermenija sa delom Anatolije.

Prema istorijskim podacima, u I veku pne., na prostoru tadašnje Albanije živeli su Skiti (pod vođstvom Mitrida VI) boreći se protiv rimskog osvajača Pompeja.


Preseljenje armanskih plemena Albana i Jermena iz Tesalije u region Kavkaza"Albanci koji žive nasuprot istočnog dela Crnog mora, kažu sami za sebe da potiču iz Tesalije" (Tacit, Godišnjak lib. VI. 34.).

Ova informacija je vrlo važna. Poredivši informaciju koja dolazi iz istorijskih izvora i govori da su u regionu Albanije u to doba živeli Skiti, pomaže nam da kompletiramo mozaik događaja.
Albani iz Tesalije, kao jedno armansko pleme (miks Pelazga-Tračana) su takođe identifikovani i kao Skiti za koje sigurno znamo, prema Herodotu, takođe i Aristotelu, da su Tračani iz Trakije.

Samo ime Skiti je ništa drugo nego identitet nomada u slovenskom jeziku (od glagola skitati). Sigurno je da Sloveni živeći staconarni život u neposrednom okruženju armanskih nomada, identifikovali ih kao Skite (ljude koji ne žive na jednom mestu) i koji, uslovljeno velikim stadima stoke, u potrazi za pašom, mora da žive nomadski život.

Važno je naglasiti činjenicu da u praistorijskoj istoriji Skiti su bili nazivani armanskim imenom Arameos (Plinije, Istorija, nat. VI. 19.1.). Na strani 127 njegovog rada piše:

“Ultra sunt Scytharum populi.....antiqui (illos) Aramaeos (appellavere)”.

ili prevedeno:

"Skitski narod je onaj sa druge strane....stari Aramei"


Vremenom, u regionu Kavkaza, proto-Albanska plemena različitog porekla mešala su se. Novi plemenski konglomerat, i dalje identifikovan kao Albani od istoričara, dobio je sasvim novu fizionomiju ali sa mnogo sačuvanih skrivenih armanskih osobina.

Vrlo je teško precizno odrediti period povratka sada sa novim identitetom, samo proglašenih Siptara (Shquiptars), preko zemlje današnje Ukrajine i Rumunije na Balkan. Prema činjenicama kojima ja raspolažem, taj period se proteže od VIII do XI veka, i na Balkanu oni su prvi put identifikovani sredinom XI veka.

Dobro je poznato da je Car Samuil takođe upravljao teritorijom sada identifikovanom kao Albanija (zapadna Makedonija), i nosio je titulu "Kralj Bugara i Vlaha i sevastokrator Romeja".

Ohridska Arhibiskupija, takođe u 1018., u donetoj "sigilions" od vizantiskog cara Makedona Vasilija I, naziva se kao: Patrijaršija Bugara i Vlaha.

Ne treba da zaboravimo da je deo Ohridske Patrijaršije bila Episopja iz Prizrena, što znači teritorije sada znane kao Severna Albanija i Kosovo, između ostalih.

Iz ovih činjenica možemo zaključiti da pored Arman-Makedonaca i Bugara (Slovena), na teritoriji kojom je rukovodio Samuil, i takođe onoj pokrivenoj Ohridskom Patrijaršijom, nije živeo neki drugi entitet.

Ime ALBANI dolazi od reči ALBA (belo) - bela boja.

..................................................................................................................................................................DRUGI O NAMA

Stavovi iznešeni u ovoj rubrici ne predstavljaju obavezno i stavove redakcije

pic

Najbrzi i najsigurniji nacin za transfer novca -PayPal

Moskopolje-Cincarski Jerusalim
Copyright © 2014 CINCARI.ORG | All Rights Reserved

Design by FCP | Modified by Dragos Powered by DCS