Prostor za Logo i ostalo
  Start     Dokumenta   Drugi o nama   Vaša priča   Naselja   Kultura   Novosti   Linkovi

SADRŽAJ    Start    

    DCS    

    Poreklo Cincara    

    Istorija Cincara    

    Jezik Cincara    

    Muzika Cincara    

    Poznati Cincari    

    Publikacije    

    Galerija slika    

    Kontakt    


bottom
ARMAN MAKEDONI

STAROST MAKEDONSKOG IMENA

Najstariji dokument o Makedoncima može se naći u u sačuvanom Hesidskiot Spisku žena, gde se kaže da je Deukalionova ćerka Thija rodila Zevsu dva sina, Magneta i Makedona, koji je naselio zemlju oko Olimpa i severno od Pireja. A Deukalionov sin Helen, smatran je praocem Grka ("Grčka između Makedonije i Rima", dr. Pavel Oliva , profesor praistorije na univerzitetu Karlovac. Objavljeno u "Novoj Makedoniji" 20.11.1996. g.)

Objašnjenje za prvo pominjanje imena Makedon, i odgovarajuće Makedonj (Makedonci) u potpunosti odgovara onome što je Herodot (Istorija, I, 56.) zabeležio, jasno govoreći o Lakedemoncima (Spartancima):

"U vreme kralja Deukaiona oni su živeli u zemlji Ftiotida, a u vreme Dora, sina Helena, u zemlji ispod Osa i Olimpa, zvanoj Histijatida. Kada su ih Kadmejci(Feničani) izbacili odatle, oni su se naselili pod imenom Makedon u oblasti Pinda. Odatle su se premestili u Driopid, a zatim su se spustili na Peloponez gde su nazvani Dorcima".

Poređenjem oba teksta jasno je da su Helen i Thija sin i kćerka Deukaliona. Helenov sin je Dor, dok su Makedon i Magnet sinovi Thije.


Od Deukaliona do MakedonaPrema oba zapisa može se zaključiti da u vreme Deukaloinovih unuka: Dora, Makedona i Magneta, deo naroda kojim je predhodno vladao Deukalion naselio se oko planine Olimp. Tako se baš ovde prvi put spominje ime Makedonj (Makedonci).


Od Ftiotida do Makedonije i SparteOni koji su ostali na Ftiotidi (jugoistočna Tesalija) prema njihovom lideru Elinu (Helen) prozvali su se Elini (Heleni).

Prema tradiciji, oni koji su bili pod vlašću Dora nazvali su se Dorcima.

Verovatno u to vreme gubi život Dor i narodom je zavladao Makedon pod kojim su se oni prozvali Makedonci. Kasnije je došlo do deobe Makedonaca, tako da je deo koji je napustio teritoriju uzeo ime legendarnog Dora, i kao takvi otisli su dole na Peloponez.

DRUGI O NAMA

Stavovi iznešeni u ovoj rubrici ne predstavljaju obavezno i stavove redakcije

pic

Najbrzi i najsigurniji nacin za transfer novca -PayPal

Moskopolje-Cincarski Jerusalim
Copyright © 2014 CINCARI.ORG | All Rights Reserved

Design by FCP | Modified by Dragos Powered by DCS