Prostor za Logo i ostalo
  Start     Dokumenta   Drugi o nama   Vaša priča   Naselja   Kultura   Novosti   Linkovi

SADRŽAJ    Start    

    DCS    

    Poreklo Cincara    

    Istorija Cincara    

    Jezik Cincara    

    Muzika Cincara    

    Poznati Cincari    

    Publikacije    

    Galerija slika    

    Kontakt    


bottom
PORODICA ANĐELOVIĆlenka

Lenka Anđelović, levo, sa ćerkom Vidom i tri sina: Ljubišom, levo, Milošem (otac Milana i Zorana Anđelovića iz Pančeva) u sredini, i Hristoferom


Po porodičnom predanju familija Anđelović iz Pančeva cincarsku lozu ima po očevoj liniji i prapretku Dimitriju čijeg se prezimena niko više ne seća. Zna se da je došao iz Janjine, iz Epira, donevši dosta para tako da je odmah nakon dolaska u Kladovo otvorio trgovinu i kasnije osnovao i banku. Stekao je ugled imućnog i uglednog čoveka. Oženio se čerkom sveštenika iz sela Korbova kod Kladova koja se zvala Jelena Janković i od ženine porodice preuzeo i prezime i krsnu slavu - Sv. Dimitrija. Do bili su tri sina - Nikolu, Kostu i Aleksu i mnogi njihovi potomci danas žive u Beogradu. Sa kolena na koleno prenosilo se saznanje o cincarskom poreklu kao i redovna proslava imendana tako tipična za ovu etničku zajednicu koji se redovno slavio pored slave. U Pančevo je 1932. godine došao Miloš Anđelović kao diplomac Eksportne akademije iz Beča (sin ćerke Alekse Jankovića iz Korbove čija se jedna rođena sestra udala u Smederevu, a druga u Negotinu) i počeo da radi u pančevačkoj carinarnici.

U ovom gradu se i oženio Persidom Adamović, ćerkom vlasnika pančevačke kožare i sa njom dobio dva sina - Milana i Zorana. Milan Andelović (1934–2009) završio je Vazduhoplovnu akademiju u Beogradu i nakon nekoliko godina provedenih u vazduhoplovstvu SFRJ, posvećuje se snimateljskom radu u filmskoj industriji, najviše u Sloveniji. Zajedno sa životnom saputnicom Lilijanom bio je jedan od prvih privatnih preduzetnika u Pančevu početkom 70. godina 20. veka. Zoran Anđelović (1936) završio je Vojno tehničku školu u Beogradu, ubrzo se demobilisao i zaposlio u kompaniji „Simens” koja ga šalje u Venecuelu, u Karakas, kao glavnog inženjera automatike u sistemu snabdevanja grada vodom. Zoran i danas živi u Karakasu, oženjen je Anom Cecilijom Puliozom sa kojom ima dva sina koja takode nose imena - Milan i Zoran.

Preci Anđelovića - Jankovići iz Kordobe
janković
Familija Jankovića (iz porodičnog
albuma Milana Anđelovića)


Milan
Milan Anđelović


Sav materijal na ovu temu pozajmljen je iz teksta "CINCARI (AROMUNI) U JUŽNOM BANATU ", autora SVETLANE NIKOLIN. Delove teksta koje je dodala redakcija prikazali smo "Italic slovima" .


.
Najbrzi i najsigurniji nacin za transfer novca -PayPal


Moskopolje-Cincarski JerusalimCopyright © 2014 CINCARI.ORG | All Rights Reserved

Design by FCP | Modified by Dragos Powered by DCS