Prostor za Logo i ostalo
  Start     Dokumenta   Drugi o nama   Vaša priča   Naselja   Kultura   Novosti   Linkovi

SADRŽAJ    Start    

    DCS    

    Poreklo Cincara    

    Istorija Cincara    

    Jezik Cincara    

    Muzika Cincara    

    Poznati Cincari    

    Publikacije    

    Galerija slika    

    Kontakt    


bottom
PORODICA HADIJA


Aleksandar Šandor Hadija


Porodica Hadija potice iz Melnika, mesta u grčkoj Makedoniji, a njen rodonačelnik u Srbiji bio je Konstantin Hadija koji se oženio Franciskom, najstarijom ćerkom Krajcajzena, pivara iz Zemuna, poreklom iz Bečkereka. Imali su petoro dece:
1. Panajota (umro 1859.),
2. Miloša (bez dece),
3. Konstantina (rođenog u Zemunu 1. septembra 1801.), koji se oženio Jelkom Obrenović, ćerkom Jevrema, brata Miloša Obrenovića. Postao je poznati pivar, a kasni je i sekretar knjaza Miloša. Umro je u Meranu, južnom Tirolu, u Italiji, i tamo je sahranjen.

Zanimljivo je da je Konstantin bio patron prvog prevoda - izdanja „Čiča Tomine kolibe” štampanog u Beču, u jermenskom manastiru, 1853. godine, a knjiga J. Bičer Stova je napisana samo dve godine pre toga. Na prvoj strani te knjige može se videti odštampan lik Konstantina sa njegovim potpisom kao i zahvalnica prevodioca, Milana Rašića.

Konstantin je imao dvoje dece: Miloša (1840–1857), koji je umro u Veneciji, i ćerku Ljubicu (umrla 1836.).
Marija Bokarov iz Čačka, rođaka porodice Hadija, u svojoj knjizi o istoriji porodice Kren, navodi da je pravo prezime Konstantina bilo prvo To palović. Posle posete Jerusalimu i Hristovom grobu, dodaje Hadži, pa se potpisuje kao Hadži Topalović. Kasnije sasvim odbacuje Topalović i nakon toga uzima prezime Hadija.
4. Marija, koja povezuje sa Hadijama porodicu Stojković iz Zemuna.
5. Josif, oženjen Todorovićevom iz Kovina. Majka joj je bila sestra Emanuela iz porodice Sekulica i Rolera. Imali su troje dece: Peru, Kostu, trgovca, i Josifa Hadiju, sudiju iz Pančeva.

Josif se oženio Katarinom Sečujac. Njen otac Georgije bio je poslednji potomak porodice Sečujac, koja je preko njegovog pradede, kapetana Georgija, dobila plemstvo od Mari je Terezije. U pančevackom muzeju nalazi se jedna od dve povelje, ukaza, sa voštanim žigom i potpisom Marije Terezije, dok je druga kod familije u Engleskoj.

Iz ovog braka potice sedmoro dece:
1. Jelisaveta, koja se nije udavala i koja povezuje Hadije sa porodicama Veriga i Čurčin.
2. Anastasija, umrla kao dete.
3. Kosta (umro 1938.), pukovnik, oženjen sa Milom Stojanović sa kojom je imao dvoje dece - Đuru (umro kao dete), i Nikolu, inženjera, oženjenog sa Gordanom Zuber, bez dece.
4. Đura, vojni lekar iz Pančeva (umro 1939.), oženjen sa Jelenom, Lenkom, Kren, sa kojom je imao troje dece: - Ljubicu, umrla kao dete, shranjena u Leskovcu. - Olgu (1906–1974.), udatu za apotekara Slavka Nikolića iz Kovina. Iz tog braka rodilo se troje dece:
a. Jovan (1926–1998) pravoslavni sveštenik, protojerej u Zagre bu, ko ji je bio oženjen sa Ružicom Stefanović, lekarom, iz Smedereva. Oboje su sahranjeni u Zagrebu. Iz tog braka potiče kćer ka Olga (rodena 1961.), koja sada živi u Njujorku. Zadržala je svoje devojačko prezime Nikolić i dodala muževljevo Litwin. Ima ju jednog sina - Jonu Litvina, rodenog 2003. u Njujorku.
b. Jelenu (1927–1993), farmaceuta iz Pančeva, udatu za mašinskog inžinjera Borivoja Manojlovića. Imali su jednog sina, Đuricu (1950–1999.). Iz Đuričinog braka sa Zoricom Markovic iz Kovina, rodio se Rastko Manojlović koji sada živi u kuci pradede Đure Hadije u Pančevu.
c. Đura (1928–1993), veterinar iz Kovina, neoženjen. - Kosta, očni lekar koji je posle Drugog svetskog rata živeo prvo u Ugandi, a zatim u Engleskoj. Oženio se sa Džoan Vandles i sa njom imao kcerku jedinicu Aleks. Njeno dvoje dece sada živi u Engleskoj - to su Viktorija i Nikolas Hadija Braun. Tako se u njihovom prezimenu sačuvalo ime Hadija.

Josif Hadija i Katarina Sečujac imali su još i Mariju, Gavru i Aleksandra, pravnika.

(Podatke o porodici Hadija dala je Olga Nikolić Litvin, Njujork, SAD)
Sav materijal na ovu temu pozajmljen je iz teksta "CINCARI (AROMUNI) U JUŽNOM BANATU ", autora SVETLANE NIKOLIN. Delove teksta koje je dodala redakcija prikazali smo "Italic slovima" .


.
Najbrzi i najsigurniji nacin za transfer novca -PayPal


Moskopolje-Cincarski JerusalimCopyright © 2014 CINCARI.ORG | All Rights Reserved

Design by FCP | Modified by Dragos Powered by DCS