Prostor za Logo i ostalo
  Start     Dokumenta   Drugi o nama   Vaša priča   Naselja   Kultura   Novosti   Linkovi

SADRŽAJ    Start    

    DCS    

    Poreklo Cincara    

    Istorija Cincara    

    Jezik Cincara    

    Muzika Cincara    

    Poznati Cincari    

    Publikacije    

    Galerija slika    

    Kontakt    


bottom
PORODICA LAMBRIN


Mirko
Mirko Lambrin, deda Svetlane Matuše

Poznata srpska keramičarka Svetlana Matuša, rođena je u Pančevu 1959. godine i potomak je Vere Lambrin (bankarskog službenika) i Petra Matuše (magistra farmacije). Cincarsko poreklo vodi po majci čiji su preci došli iz Moskopolja. Po predanju koje se prenosilo sa kolena na koleno, davni predak po imenu Lambra, bogati moskopoljski trgovac, bežao je ka severu zbog teških zuluma Osmanlija, jašuci na kamili. Sa sobom je nosio i veliki cup sa zlatnicima koji je uspeo da sačuva od učestalih pljački zulumćara, zakopavši ga ispod nekog drveta. Jedan od njegovih potomaka - Jovan Lambra, takode trgovac, naselio se u Pančevu, po priči Svetlaninog dede, 1743. godine. Po njemu su svi do bili prezime Lambrin. U porodici se znalo i za rodaka Hristifora Lam brina (1799–1877) baštovana u Velikom Bečkereku koji se tu nastanio krajem 18. veka. Hristifor je imao dva sina - Nikolaja (?) i Mateja (1803–1881) koji se, kao i otac, bavio baštovanstvom.

Nikolajevi sinovi zvali su se Aleksandar (1821.–?), Kosta (1828–1873), Svetozar (1840–?), kao i Todor - Stojša (1858–?). Todor i supruga Sofija (1855–?) izrodili su dve ćerke: Jelenu-Lenku (1875–?) i Vukosavu (1892–?), kao i sinove Milana (1886–? ) i Mir ka (1889–1970) - Svetlaninog dedu. Mirko se oženio Darinkom (1889–1980), Svetlaninom bakom, a njihova deca su bili Stevan Lam brin (1923–1998), arhitekta, ujak, i Vera Lambrin (1925–2005), bankarski službenik, - majka. Svetlana Matuša diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku za keramiku, član je UPIDIVa i ULUPUDSa od 1992. godine. Tri meseca bila je na specijalizaciji u čuvenom Šigaraki institutu za keramiku u Japanu. Izlagala je na više od 100 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i imala 12 samostalnih izložbi. Učestvovala je na mnogim domaćim i internacionalnim kolonijama. Dobitnik je Godišnje nagrade za keramiku ULUPUDSa 1993. i Zlatne forme UPIDIVa 1998. godine.

Jedna od naših vrhunskih umetnica, Svetlana Matuša, danas živi i radi na Islandu, u Rejkjaviku. U njenoj galeriji - studiju, u najprometnijoj ulici ovog jedinstvenog ostrvskog grada, mnogo brojni posetioci i turisti ni ne sanjaju da najlepše suvenire i keramicke skulpture na Islandu radi jedna pančevka, daleki potomak Lambre - trgovca iz Moskopolja, koji je planinske visove Opara zamenio za balkanske nizije, da bi se njegova loza, cčdnim putevima sudbine, iz panonskih ravnica našla u zemlji vulkana, moreplovaca i Vikinga. Iz porodice Živka Lambrina potiče i familija Dimitrijević, koja je promenila svoje prvobitno prezime Lam brin i prihvatila da slavi slavu posvećenu Sv. Nikoli. Imali su godinama čuvenu mehanu „Patku“ u Gornjem gradu u Pančevu. Sa porodicom Lambrin povezana je i predratna trgovačka porodica Kanački čiji potomak Ljiljana Kanački danas živi u Pančevu.

mirko_i_darinka_lambrin
Mirko i Darinka Lambrin sa decom - Stevanom i Verom


keramika
Keramika - autorka Svetlana Matuša
Sav materijal na ovu temu pozajmljen je iz teksta "CINCARI (AROMUNI) U JUŽNOM BANATU ", autora SVETLANE NIKOLIN. Delove teksta koje je dodala redakcija prikazali smo "Italic slovima" .


.
Najbrzi i najsigurniji nacin za transfer novca -PayPal


Moskopolje-Cincarski JerusalimCopyright © 2014 CINCARI.ORG | All Rights Reserved

Design by FCP | Modified by Dragos Powered by DCS