Prostor za Logo i ostalo
  Start     Dokumenta   Drugi o nama   Vaša priča   Naselja   Kultura   Novosti   Linkovi

SADRŽAJ    Start    

    DCS    

    Poreklo Cincara    

    Istorija Cincara    

    Jezik Cincara    

    Muzika Cincara    

    Poznati Cincari    

    Publikacije    

    Galerija slika    

    Kontakt    


bottom
ZAKOVA KUĆA U PANČEVUZakova kuća u Pančevu

Zakova kuća u Pančevu


Jedna od najlepših pančevačkih kuća u strogom centru Pančeva, poznata kao Zakova kuća, sagrađena je u drugoj polovini 19. veka. Prizemlje zgrade je od samog početka korišceno kao poslovni prostor dok se na spratu stanovalo. Pre Prvog svetskog rata vlasnik ove velelepne zgrade bio je veliki pančevački i vršacki župan Milan Zako. Njegovi potomci do skora su živeli u jednom od stanova na spratu ove kuce.

Aleksandar Nikolin, arhitekta, koji je početkom 70-tih godina 20. veka radio u projektnom birou pančevačkog gradevinskog preduzeća „Konstruktor” seća se potomka ove poznate porodice, koleginice Ksenije Zako, takode arhitekte, koja je bila zaposlena u odeljenju tehničke pripreme u istoj firmi. Pamti je kao tihu, odmerenu i uzdržanu osobu i dobru sportiskinju. Igrala je odbojku u beogradskom klubu „Crvena zvezda”, a isto kao i njena majka, bila je pa sionirani lovac. Živela je sa majkom i sinom kao poslednjim izdankom te stare loze koja inače potiče iz Melnika. Poznato je da je jedan njen član - Anastas Zako, rođen oko 1798. godine, stigao u Beograd 1821. i počeo da se bavi trgovinom gvoždarskom robom. Upamćen je u čaršiji kao veliki ljubitelj Omera - Homerove Ilijade i Odiseje, koje je stalno čitao. Bio je „eforos” na is pitima u grčkoj školi u Beogradu. Slavio je imendan. Imao je jednog sina koji se zvao Perikle i kćerku koja je bila udata za Lazara Pačua.
Sav materijal na ovu temu pozajmljen je iz teksta "CINCARI (AROMUNI) U JUŽNOM BANATU ", autora SVETLANE NIKOLIN. Delove teksta koje je dodala redakcija prikazali smo "Italic slovima" .


.
Najbrzi i najsigurniji nacin za transfer novca -PayPal


Moskopolje-Cincarski JerusalimCopyright © 2014 CINCARI.ORG | All Rights Reserved

Design by FCP | Modified by Dragos Powered by DCS