Prostor za Logo i ostalo
  Start     Dokumenta   Drugi o nama   Vaša priča   Naselja   Kultura   Novosti   Linkovi

SADRŽAJ    Start    

    DCS    

    Poreklo Cincara    

    Istorija Cincara    

    Jezik Cincara    

    Muzika Cincara    

    Poznati Cincari    

    Publikacije    

    Galerija slika    

    Kontakt    


bottom
PORODICA ZEGANIKOLA_ZEGA
Nikola Zega, portret Viorela Flore


Velika i ugledna cincarska porodica Zega, za razliku od drugih familija koje su u Banat dolazile sa juga - iz Otomanske imperije, i naseljavale prvenstveno gradske sredine, odabrala je ondašnje Novo Selo kod PanČeva. Kao što je to i danas, Novo Selo (sada Banatsko Novo Selo) je i tada bilo napredno i prosperitetno i brzo se razvijalo zahvaljujuci kako poljoprivredi tako i trgovini. Prve Zege došle su 1782. godine iz Vlahoklisure kao, uostalom, i mnoge druge porodice koje su odabrale Banat za svoj novi dom. Porodica Zega dala je veliki broj uglednih i značjnih ličnosti od kojih je jedna i Jovan Zega. Ostalo je zabeleženo da je Jovan bio veliki dobrotvor Novog Sela u vreme velike gladi koja je vladala 1814. godine, kada je svakodnevno pekao i delio hlebove za siromašne seljane, pomagao mnogim meštanima ali i samoj opštini kako bi unapredila uslove zajednickog života. Bes platno je davao seljacima seme žitarica i kukuruza da zaseju njive i ishrane ukućane. Zege su poznati kao patriote i hrabri bor ci. Konstantin St. Zega stekao je velika priznanja otevši od Mađara dva topa 1848. kod Bele Crkve. Postao je predsednik Srpske pravoslavne opštine i najviše doprineo da se u Novom Selu sagradi srpska pravoslavna crkva.

U njegovo doba izvršena je deoba srpske i rumunske crkvene opštine. Uživao je veliki ugled i poštovanje meštana pa je dugi niz godina bio i predsednik opštine. Nikola St. Zega, kao dobrovoljac u Srbiji, postao je čuven po hrabrosti u bojevima od 1876-78. godine. Imao je četu odabranih saboraca od kojih su mnogi prispeli iz Vojvodine, privuceni njegovom primerom. Vuk Karadžic zapisao je dve narodne pesme posvećene „Zegi iz Banata” i „Mišu Banaćaninu”, odnosno Mihailu St. Zegi, koji je , kao i Nikola, bio dobrovoljac kod Luke Vukalovića iz Hercegovine, gde se proslavio svojim junaštvima tokom ustanka šezdesetih godina 19. veka. Kasnije je prešao u Cr nu Goru i vojnickim zaslugama stekao titulu serdara i postao prvi ađutant knjaza Nikole. Crnu Goru je napustio usled nekih plemenskih zađevica i intriga i odselio se u Rusiju gde je i umro 1911. godine. Na fotografiji koju je objavio u knjizi o Srbiji slavni naucnik i putopisac Kanic, vide se hercegovački ustanici i medu njima Mihailo Zega.

Jedan od deset osnivača prvog Srpskog hemijskog društva je Aleksandar Zega, rođen u Novom Selu 29. maja 1860.- umro u Beogradu 29. marta 1928. Titulu doktora hemijskih nauka dobio je na Politehničkoj visokoj školi u Cirihu 1885. godine. U Beogradu je imao zvanje opštinskog hemičara, kao i šefa Državne carinske laboratorije. Jedan od prvih koji se bavio naučnim radom iz oblasti hemije u Srbiji. Objavio je više publikacija iz analitičke hemije. U periodu od 1912. do 1926. bio je predsednik Srpskog hemijskog društva, a kasnije predsednik Beogradske sekcije, dok je Marko Leko, takode Cincarin, bio potpredsednik.

Ova velika porodica dala je i jednog poznatog etnologa - Nikolu Zegu (1863– 1940), rodenog u Novom Selu gde je završio osnovnu školu, dok je srednju pohađao u Beču. Bio je talentovani slikar i učenik Steve Todorovića u Beogradu, a kasnije student Umetničke škole u Minhenu. Po povratku u Srbiju najpre radi kao učitelj lepih veština u Čačku, Valjevu i u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Stalno sarađuje sa Etnografskim muzejom gde postaje kustos, i upravnik (1925.). Dao je ogroman doprinos unapređenju i razvoju ovog muzeja i predstavljanju etnoloških zbirki iz Srbije na izložbama u Parizu, Londonu, Pragu, Bukureštu...Objavio je čitav niz radova iz oblasti etnologije, a posebno su značajni oni o narodnoj nošnji, banatskim suvačama, ribolovu na Dunavu, tetoviranju... Bečko Udruženje za etnologiju izabralo ga je za svog dopisnog člana.

Članovi porodice Zega počeli su da slave slavu Sv. Stevana od 1858. godine, koju je „uvela” majka Nikole Zege - Jelena Srbinac iz Vranjeva u Banatu.


Sav materijal na ovu temu pozajmljen je iz teksta "CINCARI (AROMUNI) U JUŽNOM BANATU ", autora SVETLANE NIKOLIN. Delove teksta koje je dodala redakcija prikazali smo "Italic slovima" .


.
Najbrzi i najsigurniji nacin za transfer novca -PayPal


Moskopolje-Cincarski JerusalimCopyright © 2014 CINCARI.ORG | All Rights Reserved

Design by FCP | Modified by Dragos Powered by DCS