Prostor za Logo i ostalo
  Start     Dokumenta   Drugi o nama   Vaša priča   Naselja   Kultura   Novosti   Linkovi

SADRŽAJ    Start    

    DCS    

    Poreklo Cincara    

    Istorija Cincara    

    Jezik Cincara    

    Muzika Cincara    

    Poznati Cincari    

    Publikacije    

    Galerija slika    

    Kontakt    


bottom

KačamakKavurma


Pihtije
KULINARSKI RECEPTI

Redakcija sa zadovoljstvom objavljuje kolekciju originalnih starih recepata za pripremu hrane koju su naši predci koristili u svakodnevnom životu. Ne treba biti suviše kritičan u pogledu hranljivosti ove hrane sa stanovišta savremene nutricionistčke nauke. Umesto toga, razmislite o vemenu kada su nasi predci koristili ove recepe i u kojim uslovima su tada živeli i čime su se bavili.

Najzaslužniji za stvaranje ove kolekcije recepata je g-din prof. Sterje Stavrositu, a članak je prenesen iz cincarskog časopisa "Grailu Armânescu" iz Skoplja, Makedonija. G-din Klime Srboski je uradio prevod sa armanskog jezika, na čemu mu se redakcija srdačno zahvaljuje.

Pošaljite nam vaše stare cincarske recepte i rado ćemo ih objaviti na ovim stranama.STARA CINCARSKA JELA

1.KAČAMAK-mekani:- 300g. kukuruznog brašna; 2,5 l.vode; 300g. ovčijeg sira; 100ml. ulja
PRIPREMA:-Voda se stavlja u sud da se kuva, dodaje se ulje, potom sir izdrobljen viljuškomi rastresito kukuruzno brašno. Dobro se promeša da se kačamak poveže u posudi. Kad je dobrourađen i izmešan, prelije se proprženim uljem sa alevom paprikom.
Postavi se sto sa stolicama za porodicu i na stolu se prinese posuda sa kačamakom i jede sesa hlebom, kašikom ili viljuškom. Dobar apetit!...

1 a. DROBLJENI KAČAMAK:- Priprema se kao kačamak ,ali je tečniji, pa se prosipapreko izdrobljenog hleba. Promeša se i jede kašikom.

2.GRUDVA ZA DECU:-Sredina hleba i ovčiji sir.
PRIPREMA:-Baba je pravila deci koja su se vraćala iz igre. GRUDVU od mrvica hleba izmešanog sa viljuškom izdrobljenim sirom u jedom sudu,potom ga stavlja u jednu čistu maramu koju je saobe ruke stezala i tako pravila grudvu dok se stegne. Završavala je otvarajuci maramu i vadilagrudvu. Davala nam je u ruke i mi smo jureći kroz igru jeli...

3.DULEČNICA (tikvara):-3 l.vode; 1kg kukuruznog brašna; 300g.ovčiji sir; 100ml ulja; soli
PRIPREMA:-Prokuva se voda u jednom sudu, potom se posipa preko brašna u tiganj, dodaje seulje i viljuškom izdrobljeni sir i dobro se promeša drvenom varjačom. Stavlja se u tiganj ipeče u pećnici. Najviše se jede uveče sa porodicom i gostima.

4.TARANA:-Tarana se pravi u jesen za celu zimu od: pšeničnog brašna; jaja; mleko. Zamesi se brašno sa mlekom u jedan sud, dodaju se jaja i dobro izmesi da testo bude tvrdo.Potom se protrlja kroz sito sa vecim rupama i prosejavaju se grudvice veličine zrna pirinča,koje se potom jedan dan suše na suncu; sledi stavljanje u malo zagrejanoj rerni da se dosuše.
TARANA JELO:-3 l.vode; 500g. tarane; 100g. ovčiji loj (ulje); 300g. ovčiji sir.
PRIPREMA:- kuva se voda da proključa, doda se loj (ulje), sipa se preko tarane u tiganju, doda seizdrobljeni sir viljuškom, malo se promeša. Postavi se sto sa stolicama, stavi se tarana iporodica jede sa kašikama.

5.JUFKE:- Jufke se prave za “Jela od jufki”, od belog brašna, mleka, jaja.
PRIPREMA:- mleko se meša sa brašnom i jajima. Testo se dobro zamesi, rastegnu se koresa oklagijom i prostru se da se osuše na suncu. Na dva dana se stave u malo zagrejanoj rernida se bolje osuše.
JELO OD JUFKI:-2 l. vode; 300g.jufki; 300g.ovčiji sir; 100ml ulja. Prvo se prokuva vodau jednu dublju šerpu, doda se ulje a potom se u tiganju poliju jufke i izdrobljeni sir. Drugim sudom se poklopi da se dobro opare. Jelo u tiganju se postavi na stolu sa stolicama i jede cela porodicaiz tiganja kašikama.

6.POPARA OD HLEBA SA SIROM:-1 kg tanko isecene kriške hleba; 2 l. vode; 100ml ulja;300g. ovčiji sir.
PRIPREMA:- voda se prokuva u šerpi i dodaje se ulje. Kriške hleba se rasporede u tiganj, saizdrobljenim sirom i polije se voda u tiganju preko hleba sa sirom. Tiganj se pokrije poklopcemkako bi se jelo oparilo. Postavlja se sto sa stolicama za celu porodicu sa tiganjom na stolu.Jede se kašikom , uveče.(večera).

7.ŠERBET:- 2 l.vode; 50ml sirce; 100g.šećera.
PRIPREMA:- u sud sa hladnom vodom, sipa se šećer i sirće. Dobro se promeša. Ovo seviše pravi preko leta, jede se sa hlebom ili se šerbet pije.

8.TUCANI BELI LUK:- 200g.beli luk (tucani); 2 l.hladne vode; 100ml.ulja; 50ml.sirce; soli.
PRIPREMA:- beli luk se dobro istuca sa solju, dodaje se ulje i sirće i dobro promeša.Jede se na njivi petkom, leti.

9.POPARA:- 500g. hleba; 100ml.ulja; 100g.šećera.
PRIPREMA:- proprži se ulje na tiganju. Doda se izdrobljeni i izmrvljeni hleb preko ulja.Promeša se hleb, kad porumeni sipa se šećer i promeša. Popara se pravi za decu.

10.KAVURMA;- ( za duze vreme u jesen ): 15 kg. ovčijeg mesa; 10 l.vode; soli.
PRIPREMA:- ovčie meso se iseče na sitne komade i kuva se u velikom loncudok se ne razdvoji od koske. Meso se dobro očisti od kostiju i prebacuje u drugi sud u koji se prži na ovčijem loju dok ne porumeni. Kad je gotovo sipa se u širisud i ostavlja da se stegne, potom se hladi. Čuva se na hladnom. Za jelo sekuse komadi i jede se viljuškom sa hlebom za ručak sa porodicom ili za goste.

11.IZDROBLJENE PRŽENE PAPRIKE:- 2 kg.debelih paprika; 500g.paradajza; 500g.ovčijeg sira; 5 jaja; 150 ml.ulja.
PRIPREMA:-ulje se zagreje u tiganju, dodaju se oprane, oceđene i izdrobljene paprika. Meša se dok paprike omekšaju, doda se opran, očišćen i izdrobljeni paradajz i sve se promeša. Doda seviljuškom izdrobljeni sir a potom kašikom izmućena jaja. Jelo se meša dok se dobro isprži.Ovo jelo se pravi za porodicu i goste. Postavi se sto sa stolicama i jede se viljuškom ujutro iuveče. Dobar apetit.

12.PASULJ:- 400g.beli pasulj; 25g. beli luk; 100ml.ulja; soli; aleva paprika.
PRIPREMA:- očisti se pasulj, ispere u više voda pa se kuva u šerpi. Prva voda se baca pa senaliva topla u kojoj se kuva. Kada je skuvan pasulj se vadi, ocedi i izgnječi drvenom varjačom.Stavi se ulje i istucani beli luk. Doda se so i dobro promeša, potom se popravi izgled sauljem i alevom parikom. Postavi se sto sa stolicama za porodicu i jede se kao rani ručak.

13.PRŽENA JAJA:- 20 jaja; 400g.ovčiji sir; 150ml.ulja
PRIPREMA:-zagreje se ulje u tiganju, doda se viljuškom izdrobleni sir i promeša. Jaja seoperu, obrišu, razbiju u jedan sud i promešaju viljuškom, potom se sipaju u tiganj i promešaju.Jelo se servira u veliku činiju. Postavlja se sto sa stolicama za celu porodicu, a ponajviše zazetove kada su dolazili tašti.

14.KAČAMAK (tvrđi) :-700g.kukuruzno brasno; 100g.masti; 500g.ovčiji sir; 400g.čvarci.
PRIPREMA:- kada voda sa solju provri, nasipa se kukuruzno braš no, promeša se drvenomvarjačom. Kada se dobro skuva, namaze se tiganj mašću pa se rasturi red kačamaka, pa redčvaraka, potom opet red kačamaka, pa red sira,i ponovo red kačamaka koji se polije istop-ljenom mašću, sirom i čvarcima. Tiganj se prinese na sto i cela porodica jede viljuškama.

15.PRAZILUK SA SVINJSKIM MESOM:- 1 kg.svinjsko meso; 1,5 kg.praziluk; 200g. mast (ulje); 500g. paradajz; so.
PRIPREMA:- praziluk se očisti, opere i iseče na veće komade. Meso se seče na komadei proprži se u tiganju na masti (ulju ). Doda se isečeni praziluk i promeša se varjačom dok seprži. Doda se iseckani paradajz i so. Postavi se sto za celu porodicu. Jede se kašikom.

16.KOBASICE SA SVINJSKIM MESOM IZ PEĆNICE:- 1,5 kg.svinjsko meso; 2,5 kgkobasice; 200ml.ulja;150g.crni luk; aleva paprika; so.
PRIPREMA:- kobasice se očiste od kožice, oplaknu se, iseku na komade i poredjaju u tiganj.Meso se oplakne, iseče na komade i poređa preko kobasica i sa tanko iseckanim crnim lukom odozgo. Posoli se alevom paprikom, solju, i uljem sa malo vode. Pripremljen tiganj se staviu pećnici na pirustiju1) , poklopljenu da se dobro ispeče. Kad je jelo gotovo tiganj sa viljuškamase prinese na sto i jede cela porodica i slučajni gosti .

17.SVINJSKE PIHTIJE:- 500g.svinjsko meso ; 500g.svinjske nogice; 1 kg. svinjska glava;100g. beli luk; so.
PRIPREMA:- svinjska glava i nogice prodju se preko plamena vatre. Očiste se nokti nanogicama, seku se na komade i popare se. Meso se oplakne i seče na komade. Glava,nogicei meso kuvaju se u posoljenoj vodi dok se meso ne razdvoji od koske i dobro očisti.Raspremi se u plehu, pospe se beli luk i voda odozgo. Pihtije se ostave na hladnom da sestegnu. Pleh se prinese na postavljenom stolu i cela porodica jede viljuškama.

18.JELO OD KOPRIVA SA PIRINČEM:- 2,5kg. kopriva; 200g. pirinča; 200ml. ulja150g. crnog luka; 50 g. belog luka; aleve paprike ; soli.
PRIPREMA:- koprive se očiste, operu u više voda i stave u šerpu sa slanom vodom . Kad se skuvaju, ocede se. U šerpi se na ulju proprži iseckani crni luk, da omekša malo a potom se dodaju koprive. Promeša se jelo. Pirinač se očisti, opere i popari malo na stranu, ocedi se malopod hladnu vodu i doda se u šerpu sa koprivama. Dobro se promeša sa malo vode, dodaje seistucani beli luk, aleva paprika, so po želji. Postavi se sto i jelo u veliki sud. Jede se viljuškom.

19.RIBA SA PIRINČEM IZ FURUNE;-1.5 kg.ribe; 700g.pirinča; 200g.crnog luka;200ml.ulja; 500g. paradajza; aleva paprika; so.
PRIPREMA:- riba se očisti od krljušti i creva, dobro se opere i isece na 10 komada. Pirinač seočisti i opere. Paradajz se očisti, opere i popari. Sitno iseckani crni luk se proprži na polovini ulja sa malo vode. Doda se pirinač na prženje. Stavi se aleva paprika ,so i 1,5 l.vode da provri.Komadi ribe se poređaju preko rasturenog pirinča, a odozgo paradajz isečen na polovine. Tiganjse polije ostatkom ulja i stavlja u pećnicu 20-25 min. Pripremi se sto sa stolicama i plehom na stolu.Jedu viljuškama porodica i gosti.

20.DROBLJENA JAGNJEĆA CREVCA SA PIRINČEM :- crevca od jednog jagnjeta;500g.pirinca; 2 l vode; 150g.crnog luka; 200ml.ulja; so.
PRIPREMA:- crevca se izvrnu, operu slanom vodom i skuvaju. Potom se izvade iz vode,sitno iseckaju, oplaknu i proprže u tiganju na ulju. Doda se sitno iseckani crni luk i promeša.Jelo se sipa u tiganj, sa prokuvanom vodom, pomeša se i stavlja u pećnicu da se dobro ispeče,da ne ostane soka. Tiganj se postavlja na sto, pa cela porodica jede viljuškama.

21.OVČIJA JANIJA :- 2 kg.ovčije meso; 1,5 kg.crni luk; 100ml.ulje; 2 l. vode;100g.bosiljak; aleva paprika; so.
PRIPREMA:- meso se seče na manje komadice, dobro se skuva u šerpu, crni luk se isecka i na ulju se proprži u posebnom tiganju, pa se doda mesu u šerpi. Jelo se meša, da ostane bez soka i uz mešanje, doda se bosiljak na kraju. Jelo se servira u veci sud. Postavi se sto i jede kašikom.

22.FILOVANO JAGNJE (punjeno) IZNUTRICAMA I PIRINČEM:- celo jagnje; 500g.pirinča; jagnjeće iznutrice(creva, želudac, pankreas, srce, bubrezi) bez džigerice; 250ml.ulja;200g.crnog luka; aleva paprika; so.
PRIPREMA:- celo jagnje seče se kod stomaka, creva se izvrnu, dobro operu i cela skuvaju saostalim iznutricama. Kad se skuvaju, vade se iz vode i sitno iseckaju, na ulju se proprže u tiganjusa iseckanim crnim lukom. Pirinač se očisti, oplakne, ocedi i doda preko jela od iznutrica. Doda se malo vode(200ml), malo prokuva dok voda ispari.Doda se aleva paprika i so i promeša.Pripremljenim jelom se napuni jagnje, zašije se belim koncem i peče u dobro zagrejanu furunu.od 1-2 sata. Kad je gotovo, iznutrice se izvade u veci sud a jagnje se seče ili cepa na komade.Postavi se sto i jelo se jede viljuškama a meso rukama. Ovo jelo se priprema za proslave(Uskrs)Veridbe, pri povratku mlade neveste i druge cincarske običaje (veselja).

23.PITA OD PRAZILUKA SA ZAPEČENIM KORAMA:-1,5 kg.belo brasno; 2 kg.prazilukvoda; 300ml.ulje; 500g.ovčiji sir.
PRIPREMA:- testo se dobro zamesi od brašna sa vodom, rastegnu se kore i zapeku na ploči.Praziluk se očisti, opere, sitno izdrobi, proprži na ulju da omekne, doda se izdrobljeni sir i dobropromeša. Uljem se namaže pleh i postavi se prva kora nepečena, rasturi se sloj pripremljenog jela od praziluka sa sirom; pokriva se peč enom korom, i tako redom kore pa praziluk dok se upotrebe sve kore a poslednja je nezapečena. Peče se u dobro zagrejanoj pećnici. Kad je gotovavadi se, poprska se vodom i pokrije da se dobro opari. Stavlja se na sto, iseče se na komade iporodica i gosti jedu rukom.

24.PLACINTA-PITA OD SLATKOG TESTA:- 2 kg.belo brasno;1 l.voda;1 l.ulje;500g.šećer; 200g.suvo grozđe; 50ml.ekstrakt ruma; 150g.istrugani limun; so.
PRIPREMA:- preko brašna u tiganju jednom rukom sipa se vrela voda dok se drugom viljuškommeša brašno. Vruće ulje i 300g. šećera sipaju se preko testa i meša viljuškom. Dodaju se prekolimun, suvo grozđe i rum. Testo se mesi sve dok se ulje dobro upije. Pita se dobro rastegnena tiganju, dotera se kašikom, išara se viljuškom i nepečeno se iseče na komade. Peče se u dobro zagrejanoj peći. 50-60 min. i kad je gotova, vadi se i posipa se sa 200g. zaostalog šećera. Ovapita se sprema na svadbi za zeta od strane tašte(mladine majke). Sprema se i za daće.

25.SAVIJAČA SA SIROM:-1 kg.belo brasno; 500ml.voda; 500ml.ulje; 500g.ovčiji sir; 5 jaja; so.
PRIPREMA:-meša se brašno, voda i so u jednu posudu; dobro zamesi, oklagijom rastegne 10 kora. Viljuškom izdrobljen sir i jaja se pomešaju. Svaka kora se poprska uljem, doda se pripremljeni fili uviju valjci koji se poređaju na prethodno uljem namazan pleh. Peče se u dobro zagrejanoj peć nici. Posebno se prokuva voda sa malo sira (nazvana armea ), sa kojom se pita poprska i ostavlja u peć da se dobro opari. Kad je gotova, prinese se na sto, seče na komade i rukama jedeporodica i pozvani gosti na ručak.

26.PITA SA SLANIM SIROM:- 1 kg.belo brašno; 500ml.voda; 150ml.ulje; 500g.ovčiji sir;5 jaja; 500ml.mleko; so.
PRIPREMA:- u jedan sud meša se brašno, voda i so; dobro zamesi testo i oklagijom razvuku koreUljem se namaze pleh, naborane kore se poredjaju dok se pleh napuni. Izmute se jaja, sir i mleko.Pita se potom peče u pećnici. Izvadi se i polije pripremljenom vodom, sirom i uljem i vrati se upećnicu na pečenje. Kad je gotova, prinese se na sto i iseče na komade. Jede se rukom.

1) Pirustija je metalni trougao sa nožicama, koji se stavlja iznad otvorene vatre, kao podloga za posudu u kojoj se sprema jelo.

Napomena: Recepti su uglavnom dati za porodicu od 10 članova.Najbrzi i najsigurniji nacin za transfer novca -PayPal


Moskopolje-Cincarski JerusalimPopara


Przena jaja sa sirom

Riba sa pirincem

Savijaca sa sirom

Copyright © 2014 CINCARI.ORG | All Rights Reserved

Design by FCP | Modified by Dragos Powered by DCS