Prostor za Logo i ostalo
  Start     Dokumenta   Drugi o nama   Vaša priča   Naselja   Kultura   Novosti   Linkovi

SADRŽAJ    Start    

    DCS    

    Poreklo Cincara    

    Istorija Cincara    

    Jezik Cincara    

    Muzika Cincara    

    Poznati Cincari    

    Publikacije    

    Galerija slika    

    Kontakt    


bottom


Sedište porodice Totani u staroj crkvi Sv. Trojice u Kragujevcu
Stolica porodice Totani u staroj crkvi Sv. Trojice u Kragujevcu(braca Djordje i Rista, sinovi Koste Totanija)


Kosta Totani, Cincarin iz Malovišta.
Kosta Totani

Ana Totani
Ana Totani
POZNATI MALOVIŠTANCI

TRGOVCI

Kraža Teodor je bio trgovac u prestonici Bugarske Sofiji, a rodom je iz Malovišta. U vremenu poznatog bugarskog teroriste Borisa Sarafova, 1900. godine, Teodor Kraža je bio jako odvažan i davao je svesrdno pomoć armanskoj crkvi u tom gradu. Takođe je davao veliku podršku i ostalim pravoslavnim crkvama u Bugarskoj, kao i armanskom crkvama u Makedoniji.
Na 19 juni 1900. godine, bugarska komitska banda predvođena Vangelom Čolakovim izvršila je napad na Teodora Kražu i njegovog brata Trifuna Kražu u njihovom skladištu, koje se nalazilo u blizini sofijske železničke stanice. Pri tom napadu Teodor Kraža bio je pogođen kuršumom od strane ljudi Vangela Čolakova. Posle dužeg perioda oporavka, Teodor Kraža se preselio u Bukurešt gde je ponovo postao veliki trgovac i napravio veliko bogatstvo, a isto tako nastavio i da bude veliki filantrop.

Metta Dinka Ovaj Arman je rođen u Malovištu i umro je 1845. godine. Dinka Metta je 1815. godine kupio imanje u Ćustendilu (Bugarska), gradu koji je u to vreme bio važan trgovački centar na putu Solun - Carigrad.

Dinka Metta zajedno sa svojim sinovima napravio je velike trgovačke poduhvate radeći sa Solunom, Velesom, Štipom, Filipolisom, Adrijanopolisom, Carigradom i drugim trgovačkim centrima toga vremena. Kada su stekli poveće bogatstvo Dinka Metta je otišao u Sofiju gde je osnovao veliku trgovačku firmu sa kojom je postigao veliki uspeh.

Dinka Metta je imao tri sina: Teodor, koga su zvali Dočo ili Doču; Kosta koji je bio trgovac u Ćustendilu i Simeon.

Metta Teodor beše sin Dinka Mette i beše najinteligentniji i najsposobniji od njegovih sinova. Odlikovao se velikom inteligencijomi ogromnom radnom energijom. Bio je čovek koji je celi svoj život posvetio stalnom radu. Teodor je znao više jezika (grčki, turski, bugarski) što mu je mnogo pomoglo u njegovom poslu po Carigradu, Atini, Sofiji i drugim mestima Balkanskog poluostrva. Teodor Metta davao je veliku materijalnu pomoć Armanima koji su se borili za slobodu svoga naroda. Uvek kada je imao slobodnog vremena, rado je posećivao svoje rodno mesto Malovište. Teodor Metta bio je oženjen sa Malovištankom Limona al Čomu i sa njom je imao petoro dece: Dimitrije, Đorđi, Konstantin, Marija i Elena (Lenče).

Metta Dimitrije bio je sin Teodora Mette, dođen u Malovištu 1840. godine, a umro je u Bitolju 1919. godine. Bio je oženje sa Elenom al Kosta Totani iz Malovišta. Dimitrije Metta, kao i njegov otac Teodor smatrani su velikim trgovcima u Beogradu. U tom gradu Dimitrije, kao rezultat mukotrpnog rada, stekao je veliko bogatstvo i smatran je za jednog od najvećih i najbogatijih beogradskih trgovaca toga vremena.
Iz braka sa Elenom rodio im se: Konstantin, koji je bio veliki intelektualac i bio je univerzitetski profesor u Bukureštu, Teodor, Florika i Elena.

Nanu Naum. Malovištanac Naum Nanu beše poznati armanski trgovac koji je trgovao sa kolonijalnim proizvodima po celoj Makedoniji, Grčkoj i Evropi. Pored toga, Naum Nanu je proizvodio i prodavao alkoholne proizvode (špiritus i vino), a imao je i svoj hotel u Sofiji koji se zvao "Konstantinopolis". Sedište njegove firme se nalazilo u Sofiji. Naum Nanu je smatran za jednog od najbogatijih trgovaca u periodu 1895-1900. On je bio kreditor svih Armana koji su dolazili iz Malovišta i počinjali posao u Sofiji. Bio je veliki filantrop.

Paligora Doču bio je Malovištanac. Zajedno sa njegovim sinovima Đorđem i Spirom, već 1877. godine trgovao je kolonijalnom robom i špiritusom. Kao rezultat njihovog intenzivnog poslovanja i velikog umeća, Dočo Paligora zajedno sa njegovim sposobnim i talentovanim sinovima stvorio je veliko bogatstvo.

Totani Kosta*) potiče iz Malovišta. Rođen je 1830. godine, a umro je i sahranjen je u njegovom rodnom selu Malovištu kada je napunio 90 godina, tj. 1920. godine. Kosta Totani bio je veliki i poznat trgovac, radeći u Kragujevcu, Beogradu i Bitolju. Vodio je poreklo od starog bratstva iz Malovišta koje je bilo poznato pod imenom Nanka. Kada im je zapaljena roditeljska kuća od strane grčkih andarta, bratstvo Totani se preselilo da živi u Bitolj gde su kupili veliku kuću koja je istovremeno bila i paralelna rezidencija onoj u Beogradu, koju su imali kao jedna prosperitetna trgovačka firma. Pored toga Kosta Totani imao je i svoj veliki hotel u Beogradu (hotel "Makedonija" - primedba redakcije)u kome su se sakupljali svi trgovci iz Srbije. Kosta Totani beše oženjen sa Kiraca i iz tog braka je imao decu: Elena, Zaharija, Fanka i Anastasija (Kosta Totani bio je oženjen Anom i iz tog braka je imao decu: Elena, Zaharija, Fanka, Sofia, Anastasija, Sika, Đoka i Rista - primedba redakcije).

Pre nego je sklopio oči zauvek, Kosta Totani je ostavio testament u kome je navedeno da voli da bude sahranjen u njegovom rodnom selu Malovištu. Umro je 1920. godine.
Kosta Totani je bio častan čovek koji je dao dosta pomoći i para za armanska učilišta i crkve i zbog toga je bio mnogo poštovan od strane njegovih Malovištanaca.

*)Kosta Totani je pradeda po majčinoj liniji administratora ovog web sajta, g-dina Dragosa Đorđevića al Bechi.

Covaru Tasu. Ovo bratstvo, braća Aleksi, Stojku, Đaku i Hristu, došlo je u Sofiju 1884. godine. Malovištanac Tasu Covaru bio je trgovac grosista i trgovao je alkoholnim produktima (uglavnom sa vinom). Pored trgovine, bavio se hotelijerstvom i ugostiteljstvom, a imao je i svoju klanicu gde je klao krave i telad.

Treba spomenuti i neke druge Malovištance kao: K. Pupa, koji je imao hotel zvan "Avam" sve do 1918. godine; Taki Čona, koji je takođe bio hotelijer (njegovi su bili hoteli "Imperijal" i "Metropol" u Beogradu) i bioskop "Odeon", takođe u Beogradu; Nikola Tašku Buždar koji je bio vlasnik hotela "Besarabija"; Karmele, koji je isto tako bio hotelijer, kao i mnogi drugi Malovištanci koji su uspeli da ostvare veliko bogatstvo kao rezultat njihovog znanja i umeća.


Preveo sa makedonskog D. Bechi


Sav materijal u ovoj rubrici pozajmljen je iz knjige "MALOVIŠTE - monografija sela", autor Niko Popnikola, Bitolj, 2008. . Delove teksta koje je dodala redakcija prikazali smo "Italic slovima" .Najbrzi i najsigurniji nacin za transfer novca -PayPal


Moskopolje-Cincarski Jerusalim
Kliknite na sliku da je vidite uvećanu

Hotel Makedonija
Hotel Makedonija 1876.

kkkk
Hotel Makedonija 1934.

Hotel Makedonija 1934.
Hotel Makedonija 1934.

Kafana i hotel Makedonija
Hotel Makedonija Studentski trg
Studentski trg
Copyright © 2014 CINCARI.ORG | All Rights Reserved

Design by FCP | Modified by Dragos Powered by DCS