Prostor za Logo i ostalo
  Start     Dokumenta   Drugi o nama   Vaša priča   Naselja   Kultura   Novosti   Linkovi

SADRŽAJ    Start    

    DCS    

    Poreklo Cincara    

    Istorija Cincara    

    Jezik Cincara    

    Muzika Cincara    

    Poznati Cincari    

    Publikacije    

    Galerija slika    

    Kontakt    


bottom
MALOVIŠTE (MULOVISHTI)

Na osamnestom kilometru puta između makedonskih gradova Bitolja i Resena, kod mesta Kažani, odvaja se put za Malovište , jedinstveno naselje na ovim balkanskim prostorima. Smešteno na zapadnim padinama Pelistera, na nadmorskoj visini od preko 1300 metara, okruzeno planinskim vrhovima iznad 2000 metara, Malovište je naseljeno mesto SA NAJVIŠOM NADMORSKOM VISINOM u Makedoniji. Stanovnici su Cincari(Armani) doseljeni iz Moskopolja i Gramosa. Današnje selo postoji od 16 veka a na dva kilometra odatle, otkriveni su ostaci naselja iz rimskog perioda.

Malovište je jedino naseljeno selo u okviru "Nacionalnog parka Pelister".

Malovište-panorama
Malovište
Najveći procvat Malovište je doživelo krajem 19. veka kada je imalo 500 kuća sa oko 2500-3000 stanovnika. Za razliku od većine cincarskih naselja, stanovnici Malovišta bavili su se pretežno zanatstvom, trgovinom i ugostiteljstvom. O ekonomskoj snazi tako male sredine mozemo se danas uveriti posmatrajuci urbanizovanu organizaciju života iz tog perioda. Pravljene su kuce na 2-3 sprata sa ulicama popločanim kamenom i trotoarima. Kuće su od kamena, čak su i krovovi pokriveni kamenim pločama. Od sedam crkava sačuvano je samo pet, od kojih selom dominira crkva Sv. Petke izgradjena 1852 godine.
Svojom arhitekturom, dimenzijama i lepotom predstavlja jedan od bisera cincarske kulture. Unutrašnjost crkve krase preko 70 ikona i ikonostas dimenzija 100 metara kvadratnih izradjen u duborezu sa motivima iz Starog i Novog Zaveta. Neke od ikona stare su i 400 godina. Crkva Sv. Petke
U neposrednoj okolini sela Malovišta, u gustoj bukovoj šumi, smešten je poznati manastir Sv. Ana (na 2 km). Tokom letnje sezone, u ovom manastiru moguće je noćiti, što predstavlja veliku pogodnost za mnogobrojne turiste koji u novije vreme obilaze ovo mesto. Za sada, u selu nema ugostiteljskih objekata ali je moguće, uz predhodni dogovor sa meštanima, organizovati noćenje u privatnim kućama kao i bogat ručak sa domaćim specijalitetima. Ljubazni domaćini ponudiće vam nadaleko čuvenu "cincarsku pitu" *), jagnjetinu ispod saća i ostale lokalne poslastice.

*) Šta mislite, od koga su Grci naučili da prave danas poznate "grčke pite"???
Sv. Ana-konak
manastircrkva
Malovište-etno atrakcija naseljena Armanima
Preporučeno je pogledati i ostale sakralne objekte u okolini Malovišta, naročito u vreme proslave praznika odgovarajućeg svetca:

* Crkva Sveti Đorđe (6. maja)
* Crkva Sveti Atanas (31. januar)
* Crkva Sveti Spas (Spasovdan)

Na Spasovdan, na ovome mestu se skupi nekoliko hiljada Malovištanaca iz zemlje i dijaspore, zajedno sa njihovim gostima, što predstavlja stvarno nezaboravan dogadjaj.
Pogled od crkve Svetog Spasa na okolinu
Pogled od crkve Svetog Spasa na Prespansko jezero
Za razliku od mnogih drugih cincarskih (armanskih) mesta, Malovište ima svetlu perspektivu. Selo je ukljuceno u nekoliko internacionalnih projekata revitalizacije što mu garantuje bolju budućnost. Vredni meštani ulazu napore da od Malovišta naprave jedan od centara etno turizma. Izgrađen je vodovod, asfaltiran prilazni put i uvedena kablovska televizija. Takođe su organizovali festival cincarske (armanske) kulture i umetnosti koji bi trebalo da postane tradicionalan.
Etno festival u Malovištu

Od poznatijih lica poreklom iz Malovišta, treba pomenuti Konstantina Belimaćija, autora nezvanične cincarske (armanske) nacionalne himne "Parinteasca damandari".

Veci broj Cincara iz Malovišta otišao je u Kragujevac (Filipovići, Paligorići, Golići, Đorđevići, Totani, Ristići, Vulkan, Nace, Načići, Nikolići, Miskići, Mihajlovići, Dimitrijevići, Simići, Meta, Dimići, Stojanovići, Kostići, Todorovići, Riza, Konstandinovići......


Autor ovog teksta je poreklom iz Malovišta, po ocu iz porodice Đorđević -Bechi a po majci iz porodice Totani.
VAŠA PRIČA


U ovoj rubrici objavljujemo vaše porodične priče, fotografije, sećanja kao i putopisne zabeleške vezane za Cincare (Armane).


pic
PRILOZI

- Malovište
- Putevima predaka
- Porodica Joanović
- Đurđevdan u Gori


Najbrzi i najsigurniji nacin za transfer novca -PayPal


Moskopolje-Cincarski JerusalimCopyright © 2014 CINCARI.ORG | All Rights Reserved

Design by FCP | Modified by Dragos Powered by DCS